Kisah Anak Shaleh Yang Tidak Mau Masuk Surga Karena Melihat Orangtuanya Yang Seperti Ini..


Anak-anak itu selanjutnya berakhir di pintu syurga. Mereka tanya : “Manakah ayah-ayah kami & ibu-ibu kami? & masuk syurga tidak dengan ayah-ayah kami & ibu-ibu kami sungguh tak pantas bagi kami.”Malaikat berbicara : “Sesungguhnya ayah-ayah kalian & ibu-ibu kalian itu tak seperti anda, sebab mereka sudah durhaka kepada Tuhan mereka, & mereka mengikuti udara nafsu mereka & syaitan-syaitan mereka, & mereka mesti masuk neraka.”

Sehingga selagi anak-anak itu mendengar kata kata ini, mereka menjerit-jerit keras sekali, & menangis banyak-banyak. & terhadap sat itulah Allah Yg Maha Tinggi, Maha Tahu, lagi Maha Cek Pengetahuan-Nya, berfirman : “Wahai Jibril, jeritan apakah ini?”

Jawab Jibril, Alaihis Salaam : “Ini jeritan anak-anak orang Islam. Mereka berbicara : ‘Kami tidak perlu syurga. & kami tidak akan merasakan keenakan-keenakan syurga tidak dengan ayah-ayah & ibu-ibu kami, & kami mengharap dari Allah Ta’ala biar memaafkan mereka & memberikan dosa-dosa mereka pada kami, dulu memasukkan mereka bersama-sama kami ke dalam syurga. & jikalau tak, sehingga masukkanlah kami dgn mereka ke dalam neraka.”

& kepada ketika itu Allah Ta’ala berfirman pada Jibril, Alaihis Salaam : “Pergilah & ambillah ayah-ayah mereka & Ibu Mereka.

Mendengar perkataan ini dari Allah Ta’ala, anak-anak itupun dulu bergembira & bersukacita, & mereka temuai ayah-ayah mereka & ibu-ibu mereka masing-masing, mereka pimpin tangan mereka dulu masuk syurga bersama-sama mereka…”(Al Hadits).

Sumber : mentariindonesia.sch.id/cahayatasbih.com 
Previous
Next Post »